2008-01-09

BJÄBYLUND - RYTTARTORPET I BJÄRBY
TÖRNEVALLA SOCKEN

1999
Bjärbylund 1999.


Bjärbylund
"Sveriges Bebyggelse Landsbygden"
Östergötlands län III 1950

Om du klickar på bilden får du se den i större format!

Här hittar du Bjärbys soldater.
Därmed de som bott i Ryttartorpet i Bjärby mellan 1775 och 1843. Ägarna till Stora Bjärby redovisas i samma tabell!

BjärbylundElis Wall intervjuad av dottern Inga Wall:

Jag minns Liedberg medan han bodde i Berglid. Han hade en svåger som också bodde där. Det var fruns bror Axel Leander. Han var en storsnusare och man såg honom ofta ute på vägen.
Lidberg hade häst. Han fick slå hö i Stratomta sanatorium. Jag var med och hjälpte till att köra in det höet, men det var så litet där i lagårn att vår häst knappt gick in.
En som hette Karlkvist byggde hus nere vid Linghem och vid Gistad. Han skulle ha tag på en plåtslagare och fick tag på Axel Andersson. De festade en del båda två. Plåtslagaren gifte sig med Liedbergs fosterdotter, Margit. När Liedberg dog så blev Berglid plåtslagarens. Plåtslagaren bodde på övervåningen i Berglid och hade plåtslageri i Bjärbylund. Det var före 1929.
Plåtslagaren Axel Andersson och Liedbergs fosterdotter Margit hade en fosterdotter som heter Gun Andersson. Hon jobbade med att demonstrera saker i butiker.
Werner Svensson köpte 1944 Bjärbylund av stationskarl Torvald Andersson som då hade köpt det av SJ. (Vet inte hur detta hänger ihop med Gun-Britt berättelse om Berglid. Jag har köpekontrakt på Torvalds köp, se nedan.)
Vägunderhållsarbetare Werner och Elsa Svensson hade fyra flickor, Britta, Ingrid, Astrid, Gunborg. De kom från Skrukeby, sålde stället där (Långstugan på Förråd) till Ström vars far tagit över Förråd. Ström dy:s dotter, Elsa, gifte sig med Erik Bringnäs uppvuxen i Bjärby.
Karl Erik Larsson från Kumla, Gistad köpte 1955 Bjärbylund av Werner och Elsa Svensson.
Sossarna ägde det ett tag. Det skulle bli bygdegård, sockeln var utplockad. Stenmuren som är där gjorde Werner Svensson, han var stenarbetare. Han bodde hemma hos oss i Falkenborg ett tag, men jag vet inte var han kom ifrån innan.
Kull bodde hos Andersson i Bjärby ett tag. Flyttade sedan till Bjärbylund. Kull ägde aldrig stället. Han hade en nyfiken hushållerska som öppnade dörren och sopade trappen varje gång vi hade besök i Solhaga.


Inga Wall intervjuade Gun-Britt Svensson i Linköping 2001.
Hon är adopterad dotterdotter till Karl och Arkadia Liedberg:

Morfar han dog 1939, så alltihop var mammas och pappas. Dom sålde till Eva och Karl Svensson, både Berglid och Bjärbylund. De fick 15.000,- för alltihop. Sen sålde Eva och Kalle Svensson verkstan för 28.000,-. Jag vill ha det till att dom hette Ahl ifrån Malmslätt nån stans och dom hade det till sommarstuga. Men det var kanske till Werner och Elsa Svensson. Och att dom sen sålde till Ahl. Astrid Svensson är jämngammal med mej. Jag var hos Svenssons och tittade en gång.
Larssons, Karl Erik och Gullan" flyttade in permanent 1952.
Bengt o Gun Karlsson från Skäggetorp i Linköping köpte det 1969 som sommarställe. Jag var in till dom och tittade samtidigt som jag var ute och blev intervjuad av Hemmets Journal.
När man kom in i huset var det en brant trappa till vänster. Först var det ett litet litet rum. Sen var det ett stort rum där han hade alla sina plåtslagerimaskiner. Det lilla rummet rakt fram har jag för mig att det var nån öppen spis med nån kåpa över. Det var en stor hyvelbänk där inne i nuvarande köket. Inne i rummet hade han en kamin. Ibland hade han kompisar som hjälpte till. Och så hade han en bror i Åtvidaberg som satte opp plåtslageri. Ibland hade han inte så mycket jobb. Det var bönderna som kom med sina mjölksåar. Sen hade han ju byggena, Skäggesta. Nartomta osv. Så var jag ju där och hjälpte till och klippte plåt och slog i spik. Dom hade en lokaltelefon mellan verkstan och Berglid. Vi bodde i lägenheten oppe och morfar och mormor där nere.


Diverse:
27/9 1847 Laga skifte i Bjärby
1873 Grenadjärtorpet no 50 vid Kungliga andra livgrenadgärregementet, innehvare A.M. Kleist.
10/2 1873 Otto Fredrik Liedberg får likvid från SJ för expropiering.
1928 äger Carl O.M. Liedberg (som byggde Berglid) 1:14 och 1:15
31/3 1928 Stationskarl J.G. Thorvald Andersson köper 1:21 och 1:25 av SJ för 40 öre/m2 och säljer vidare till Verner Svensson för 206.40.
Från 1944 äger Werner och Elsa Svensson. Barnen Britta, Ingid, Astrid och Gunborg.
20/6 1955 Karl-Erik och Gullan Larsson, Kumla Rusthåll, Gistad köper av Werner och Elsa Svensson för 16.000,-
1969 Bengt och Gun Karlsson köper av Larsson
1999 Inga Wall köper av Bengt och Gun Karlsson
2007 Inga Wall säljer, efter år av vånda, och torpet blir permanent bebott igen!

Kommentarer och kompletteringar mottages mycket tacksamt!
Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan