2008-04-04

STORA BJÄRBY

Stora Bjärby


Stora Bjärby
"Gods och gårdar"
Tyvärr dålig scanning...

Stora Bjärby
"Sveriges Bebyggelse Landsbygden"
Östergötlands län III 1950

Om du klickar på bilderna får du se dem i större format!

Stora BjärbyHär hittar du övriga Bjärby.

Här hittar du Bjärbys soldater. Därmed de som bott i Ryttartorpet i Bjärby mellan 1775 och 1843. Delägarna i Bjärby rusthåll, dvs de som ägde gårdarna i Bjärby, redovisas i samma tabell! Bjärby rusthåll bestod av fyra delar.

Bjerby Rusthåll, brukades i början av 1860-talet av "Peter Persson f 14/ 6 1823 Törnevalla gift 1849, hu Albertina Persdotter 2/7 1821 Ljung".
I husförhörslängderna från1866 och framåt framgår att den som äger och brukar Bjärby Rusthåll 7/12 är Otto Fredrik Liedberg f 4/6 1815 i Yxnerum. Gift 19/10 1839. Hustru Gustava Margareta Liedberg Jonsdott f 12/2 1820 i Björsäter. Inflyttade 3/11 1868 från Yxnerum.
Det verkar inte som om Otto Fredrik och hans hustru hade några egna barn. Otto Fredriks bror Carl Julius har två söner. Den ene, Karl O.M. flyttar till sin farbror i Bjärby 1872 och blir också brukare av egendomen: Brukare Karl Otto Magnus Liedberg f 1855 31/12 i Ukna gift 12/4 1885 hitflyttad från Ukna 1872. Hustru Matilda Arkadia Marianne Lennander född 1862 12/1 i Wimmerby. Inflyttad från Kronobergs län Linneryd 28/2 1885.

I husförhörslängden 1881-1885 övergår Otto Fredrik till att endast vara ägare och brorsonen Karl O. M. är brukare.
1886 avlider Otto Fredriks hustru Gustava Margareta vid 66 års ålder. 1893 avlider Otto Fredrik vid 77 års ålder. Då är Karl Otto Magnus Liedberg ägare av Bjärby 7/12. Hur överlåtelsen gått till har jag inte forskat i.

Det var Karl Otto Magnus Liedberg som byggde Berglid.


Inga Wall intervjuade Gun-Britt Svensson i Linköping 2001.
Hon är adopterad dotterdotter till Karl och Arkadia Liedberg:

Karl och Arkadia Liedberg hade inga egna barn. Mamma Margareta/Margit föddes 1907 och adopterades av dom. Margit kom från Sala, hon tog aldrig reda på sin mamma, men hon skulle ha varit en skådespelerska eller nåt sånt. Hennes pappa betalde för henne en gång för all framtid.
Mormor Arkadia hade ramlat och slagit sig och spräckt svanskotan en gång i sin ungdom och efter det kunde hon inte få barn. Hon var ganska dålig då. Förutom Margit, som de adopterat, hade de också Halvar Heika som var fosterbarn. Mitzy var ett krigsbarn som bodde hos dom. Hon dog i lungsot.

Morfar var kyrkvärd, skötte deklarationer åt törnevallaborna och hade andra uppdrag. Han förlorade pengar när han lånade ut till den där Bergström, pappa till Ia Bergström. De hade affärer ihop. Morfar gjorde arbetet och Bergström skötte affärerna. Men det blev inga pengar kvar sen. Det var virkesaffärer och morfar skrev på ett lån på 200.000,- och förlorade alltihop. Det var mycket pengar då det. Han klarade inte av att behålla gården sen.

1914 byggde han Villa Berglid, tog undan tomten till Berglid och torpet, som nu heter Bjärbylund, när han sålde Bjärby. Morfar och mormor flyttade till Berglid när de sålt Stora Bjärby till David och Teodor Pettersson.

.........

Stora Bjärby, där bodde David och Theodor Pettersson. Sen kom Gunnar och Britta Andersson, döttrarna heter Anna och Karin.
När jag gick i skolan bodde en Karlkvist där. De flyttade från den där villan mitt emot kyrkan och flyttade opp och bodde i flygeln. Han var skomakare. "Det var läskande, sa Karlkvist om rotmoset!"
Mjölkassistenten, det var fint det, flyttade in.
Längre bort i hagen var det Märta och.... de hade sonen Boris och dottern Berit. Helga Netzells karl var bror till Märta. Karlen jobbade på gården och dom bodde i den röda stugan vid lagårn. Det var ju mycket folk som jobbade där.


Elis Wall intervjuad av dottern Inga Wall:

I Stora Bjärby bodde syskonen Anna, Teodor, Adel och David Persson när jag var liten(1920-talet). Kronofogden tog så småningom gården och sedan kom det en bonde som hette Karlsson nerifrån Småland.
I mitten på 30-talet höll han på och sådde nere mellan järnvägen och vägen. Han hade sin pojke i 6-årsåldern med sig. Pojken sprang ut på vägen och blev ihjälkörd av en bil. Chauffören hade inte en chans, han märkte det inte ens, det var en annan bil som körde ifatt honom och talade om det. När pojken skulle begravas kom det en bil och körde på Axelsson pojke Elis från Törnevalla banvaktstuga. Pojken dog direkt. Efter det kunde inte Karlsson vara kvar i Bjärby.
Karlssons övriga barn: flickan vet jag inget om men de hade en som hette Karl-Erik, han odlade potatis utåt Skänninge till. Så hade de en som hette Sven i Mjölby han hade grävmaskiner och bilar, vi byggde flak åt honom, den siste vet jag inte nåt om.
Gunnar och Britta Andersson köpte gården av Karlsson 1936. Deras dotter Carin tog över gården 1975 tillsammans med maken Owe Lundén och de hade den fram till 2002 då deras son Fredrik Lundén tog över.

Fredrik Lundén driver Stora Bjärby nu.

2008-04-04
Från Carin i Stora Bjärby får vi ta del av ett album som kyrkoherde Gert Lundberg satt ihop i början av 1960-talet. Det är gott om bilder med småfinurliga texter från Stora Bjärby, men även från kyrkan. Karins far Gunnar var kyrkvärd och familjerna verkar ha umgåtts ganska mycket. Här hittar du bilderna, men en varning är på plats, det är en stor fil, så om du fortfarande surfar på sytråd tar det lång tid att få fram allt.


Kommentarer och kompletteringar mottages mycket tacksamt!
Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan