2010-04-28

VÄSTERHAGEN I HALLSTRA
TÖRNEVALLA SOCKEN

Flygfoto
Flygfoto ca 1952.

Sveriges Bebyggelse
Ur "Sveriges Bebyggelse Landsbygden"
Östergötlands län III 1950

Om du klickar på bilden får du se den i större format!


I Västerhagen bor nu Göran & Barbro Sandell.

Barbro berättar:

Västerhagen Hallstra 6:5 är ett ”utflyttat hemman”. Gården har stått en bit från Hallstra Storgård inte långt från fornborgen, den flyttades till sin nuvarande plats vid laga skiftet på 1850 talet.

Västerhagen ägdes tidigare av David Andersson som flyttade till Överby år ?. Han arrenderade svärfaderns gård Överby Västergård från 1922, köpte den 1929 (enl Gods och Gårdar och Sveriges Bebyggelse)

Västerhagen förvärvades 1941 av Ture Sandell gift med Svea född Kaliff.
Dom flyttade från Granby Östra Harg till Västerhagen 1941.
De hade gift sig den 11 maj 1935 i Landeryds församling och hade barnen Ingegerd & Göran

Gårdens areal var på 16,5 ha, den lilla mangårdsbyggningen innehöll 2 lägenheter och allt var 1950 taxerad till 14.400,-.

Gårdens marker, förutom trädgård och boningshus, såldes 1961 till Lantbruksnämden som delade upp jorden på gårdarna i Hallstra by.

Svea dog i Västerhagen 25 april 1964. Huset köptes av son och sonhustru Göran & Barbro Sandell i augusti 1964, Ture flyttade till Linköping och dog den 2 december 1981.

Svea och Tures barn:
1) Ingegerd född 1936
Gifte sig den 10/11 1956 med Lars Oscarsson i Törnevalla Kyrka (Lars dog den 14/10 2004)
Dom fick 4 barn
Dennis (född i Hanskestad), Kerstin, Björn, Christer

2) Göran född 1939
Gifte sig den 17/10 1964 med Barbro född Jaensson i Skärkinds kyrka
Dom fick 4 barn
Marie, Gisela, Catrin, Jonas (Jonas omkom i en mordbrand september 2002)


***********************************

Det dagliga livet på Västerhagen Hallstra under 40- & 50-talet

***********************************

En skildring av hur det var på Västerhagen under krigstiden 1941-1942.

Utdrag ur några brev som min svärfar och svärmor Ture och Svea Sandell skrev till varandra när Ture var inkallad, och hon var ensam med barnen, hade lite hjälp av sin bror John.

Ture har varit i Tärnaby men blev tydligen sjuk så han fick flytta ner till Linköping.

Brev från Ture

Trängen den 13/10 1941

Kära Svea o barn nu är jag kommen i de retta gängor nu, jag får gå på skukhuset och passa opp dels med att städa och mycket annat också.
Jag behöver inte vara inne fyra månader utan jag komer att rycka ut den 31/12 1941 om det inte blir någon ändring och det blir det väl inte, jag får allt lov åka hem efter kortena de sade att jag var tvungen till det, så jag komer väl hem på lördag eller söndag efter dem.
Annars mår jag bra men det är ju litet lustigt innan man komer i gång

Kära hälsningar
från Ture

"Kort" avser de ransoneringskort som under krigstiden krävdes för att man skulle få handla mat och andra varor. Man tilldelades ransoneringskort efter hur stor familjen var. Egenodlade grönsaker var fritt fram, men fär att få slakta ett köttdjur större än kaniner krävdes ransoneringskort.


Brev från Svea datum okänt

Kära Ture

Du kan inte tro så glad jag är att du fick stanna i Linköping nu slipper du ligga ute i tällt och frysa och så roligt att du kan få komma hem ibland, John får åka till staden jag vill inte åka ifrån barnen.
Ingegerd har inte varit bra några dagar men nu är hon kry igen du ska se hon blev besviken när jag sade att du inte kunde få komma hem om söndag men en vecka går ju snart. Jag skickar med alla dina kort men sockerkortet är slut det får du väl ett nytt och likaså tillägskortet på bröd är slut.
John har huggit upp rishögen men där fanns ingen kedja eller spänbjörn sedan har han kört hem 4 lass ved ifrån skogen han har varit till Linghem efter cellulosa och kraftfoder han fick 30 kg till 200 cellulosa
jag skal väl tala om att jag har fått en stor hare att steka den som jagar här omkring var ute med sin hund och fick upp en hare han kröp under vår tvättstuga han var skadskuten vi fick plocka undan sten i ett hörne och dra fram honnom han slog den i en sten och sade att den får frun och jag var tacksam för det, jag fick stora järngrytan halv med kött det sparar fläsket du kan inte tro så fint fläsk jag fick av Johansson (Skylltorp)10 kg mellan fläsk ett stort stycke ister så nu har jag gott om flott. John har varit efter bingarn jag har varit till Brånby (bodde då i Hallstra) med 9 nystan vi fick 6.
John har plöjt renarna med brunte och det gick bra jag sänder med 3 skivor fläskhare bröd och mjölk Helga (syster till Ture) kan ju steka det i kväll får du smaka det.
På ditt tillägskort för smör finns ett kvarts kg smör kvar som Helga kan ta ut innan du får korten om du vill kan du je henne en slant till det.

Många kära hällsningar till dig från din
Svea Ingegerd Göran


Brev från Ture

Trängen den 24/10 1941

Tack för brevet jag fick i kväll jag kan inte komma hem än på en tid för att de som var före mig moste ha sin permeskon som de brukar. Jag moste ha min vakt vecka ock så som de rullar det då får man ligga kvar i skukhuset och passa upp på passienterna litet senare på kvällarna ock om det skulle komma in någon under natten och det är så många som begär permiskon så det är inte hälften som kan få säger dom som varit och resonerat ut med kompani skäfen men jag kommer nog ska du se
det är med blanketten till höst sodden kann väl du be Nisse i Skyltorp (han flyttade sedan till Skackelstad) Hjälper dig med han vet lika bra
Jag sodde 50 råg 340 kg vete och sollt 2100 kg vete så det är ju inget svårt bara han skriver mit namn det får du komma ihåg
jag går ned till Helga med 10 kr som ni kan få hämta där, jag får inte mer än 1 kr om dagen tills jag jort 42 dagar i beredskap då får jag 1,50 men jag reder mig nog så du kan få 10 kr det kan ju John åka och hämta det är ju inte mycket att skicka på posten. Du får väl snart pengar utav Kamrererna men det dröjer väl lite längre när det är första gången som det utbetalas.
Det är inte mer en 2 salar på skukhuset men det behövdes flera rum för när en säng blir ledig så är den inte tom länge, maten den är bra men vi har 2 timar fritt varje dag då smakar det bra med litet kaffe endå när man får gå ibland skuka hela dagarna det är alla sorter skukdomar av lindriga saker och allvarligare så fort det blir plats till lassarettet eller garniskonshuset
du kan ju skriva när du har fått brevet och att du kan skriva blankätten den kan du ju skriva skälv om du blir undervisad i det så du inte skriver fel men du skall väl snart få pengar det blir ju 2 gånger i månaden.

Många kära helsningar
Ture


Brev från Ture

T. 1. den 3/11 1941

Det är måndag kväll och jag har ätit så jag har litet ont i magen, vi fick köttsoppa och risgrynsgröt och saftsås men ibland kan vi få något sämre.
Tack ska du ha för tårtan den var förskräckligt god och brödet med (Ture fyller år den 28 okt) jag tog med några små bitar och bjöd mina nermaste kamrater på, du ska väl hälsa till Anderssons och tacka så mycket för tårtan den var också mycket god.
Jag har frågat några stycken angående tiden för familjebidragets utbetalande och de säger att första betalningen kommer för det mesta först om en månad från och med inrycknings dagen så du får väl ha tålamod tills det komer det blir väl någon gång i nästa väcka det går nog bra ska du få se för då kan vi få till lånet också så vi inte behöver låna så mycket på svina.
Jag fick allt åka på samma biljett tillbaks alltså kostar det bara 80 öre det var prisis fullsatt på tåget. Daniel i Hallstra jick med tåget till staden så vi fick sällskap till Drottninggatan,
nu passar det att sätta in järnspisel när det är onsdag det är ju inte så mycket att jöra en att hugga opp litet större där den ska sitta, så du kan väl be Nisse (Skylltorp) att få låna märren till Anderssons efter spisel innan det blir kallare det finns väl alltid någon som han hjälpa dig med det.
Helga hade varit hema hos far o mor på söndagen och de hälsade så mycket och modde bra. Jag ska vara med på en present åt mor Helga ska skramla ihop till ett par skor åt henne 3 kr var tills den 12 november.
Jag kommer hem nesta söndag om det inte blir något extra det vill säga den 16/11

Många kära hälsningar
Från Ture


Brev från Svea

Hallstra den 5/11 1941

Tack för brevet som jag har fott i dag det är roligt att höra att du får god mat och har matlust bara du slipper att vara förkyld så kan hända du kan äta så du blir fet igen, jag vet inte om jag blev smittad av dig eller om jag har förkylt mig jag var så hes i går så jag kunde knappas tala,
jag fick en postanvisning på 95 kr i går det är för tiden 13/10 till den 1 november så jag tyckte det är bra. John fick 54 kr så jag har 41 kr över jag var efter pengarna i dag då betalade jag smen för skoning 2,90 sedan handlade jag lite hos Vall jag betalade av 5 kr sedan är det 18 kr kvar jag ville ej betala så mycket nu för jag tänker på skatten, jag har varit hos Bronby i kväll efter kort han trodde att det gick att få rabatt på smörkorten men vi kan ju göra ett försök sade han, vi hade för mycket mjölk men med skatten som vi hade skulle det annars ha gott bra. Jag har fått brandförsäkringen på 12 kr 10 öre på två sedlar en på 8,40 en 3,70 som ska betalas den 14/11 . Jag har fått hem mjölkboken i dag vi har lämnat 568 liter mjölk i oktober för september var det 521 så jag skall väl få pengar därifrån så det går nog. John talade om söndagarna att han hade ju fritt då så han räknar nog av för dem.
Det var ju roligt att höra att tårtan var god och att du kunde bjuda dina kamrater var roligt för dig, jag skall nog försöka så att jag får dit den nya spisel i måndags var Fru Andersson i Hanskestad och Dagny hos mig de sde att jag skulle helsa så mycket till dig jag skall gå till Dagny en dag i veckan med mjölet som du lånade jag ska få en korv sade hon om jag kom de skulle slakta på tisdag du ska se att de tyckte att Göran hade växt Fru Andersson sade att hon hade en bra rock åt Göran som jag kunde få köpa för 5 kr så jag skall gå dit och titta på den.
Jag har gurglatt mig i halsen med saltvatten och vademekum så jag är mycket bättre nu barnen och John äro krya hoppas du har hälsan, det var ju roligt att du blir med på present åt farmor, nu är klockan över 10 så nu ska jag gå och lägga mig.

Många kära hälsningar
Från di dina Svea


Brev från Svea

Hallstra den 20/11 1941

Kära Ture hoppas du har hälsan och mor bra Ingegerd har varit lite dålig men är bättre nu hon ville att jag skulle tala om för dig att hon inte har varit bra. (Ingegerd är född 1936)
Jag är rädd för att barnen ska få en smittsam skukdom det är ju så otrevligt väder om dagarna. Jag var hos Anderssons i måndags de sade att dom hade träffat dig på tåget. Jag var efter pengarna för tupparna jag fick 3,50 st för de 5 vita 4 kr för den stora sedan har jag bykt i veckan men det är dåligt torkväder men jag får väl torka kläderna inne (på den tiden tvättade dom i regel bara lakan 2 gånger om året)
Anderssons var här i tisdags efter 1/2 kg smör som jag köpte i affären jag får ta ifrån mejeriet men då moste jag betala kontant när jag har rabatt. I går fick jag pengar 75 kr för 15 dagar. John fick 45 kr sedan hade jag 30 kr kvar
Kan du tänka dig att sillen kom i dag. Jag har ingen beställt hos Vall (Lanthandlaren i Törnevalla) och det var ju bra sedan har jag inte mycket pengar kvar nu när skatten är betald. Sillen gick på 22,25 den är bra fast den är små.
Andersson ville att John skulle hjälpa honnom att röja i trädgården när det var lent om han hade tid, får se om han kan åka bort någon dag i nästa veckan den här veckan ville jag han skulle vara hemma och hjälpa mig med vatten och ved och se till barnen (Barnen födda 1936 o 1939) de kan ju inte vara ute när det är så här disigt väder.
I morgon ska John åka åt staden och köpa sig kläder sedan ska han gå till Helga med tvätt åt dig, det är Helga på fredag, sedan ska han ut till Jakobsson (Sveas syster o svåger) och köpa 2 kanin honor. Det är bra att det är lent det går väl snart att plöja då kommer de hit då blir det väl plöjningstävling om de kommer med 4 par då ska jag bjuda dem på kaffe, jag kan inte betala Valter (bodde i Skylltorp) nu men jag kan hända får pengar för sådden snart då får jag väl ta utav dem, jag ska göra en smörkaka åt Helga som John får ta med sig, jag sänder med en provlapp på tyg till byxor till Göran om du vill ge henne pengar till det det kan väl inte kosta så mycket du kan ta det med dig hem om du kommer snart Du kan väl skriva om du kommer hem nästa Söndag eller när det blir

Många kära helsningar
Till dig från oss alla Svea


Brev från Ture

Trängen den 6 / 12 1941

Jag skall väl skriva några rader, jag har betalat 10 kr på bindgarnet så nu är det 19,25 kvar jag betalar väl en femma om fredag också så blir det bara 14,25 kvar sedan Det ska bli roligt att fotografera barnen du kan ju gå till Viber eller där du tror det passar, om du kunde grejja så du kunde komma iväg så tidigt som möjligt så du kunde fotografera dom på förmidagen så allt är klart till jag kommer kl 2 så åker vi hem så fort som möjligt.Jag får ju 10kr även så jag kan betala resorna så gås det nog bra,ja nu är det nog inte tänkbart att man skall kunna plöja mera så det är väl best att du ber John (broder till Svea) vara snäll och plockas om reskapen i skullet så han får in plogarna och dygnbotten annars blir dom förstörda om det inte är jurt. Igår kväll hade vi fäst till kl 12 på natten och den 12 år det kårdag då blir det endå värre.
Fyster reste till Stockholm i mosse så vi åro en samma en till och jag imorgon hoppas denna väcka går också som dom andra du får fora på barnen så de blir skapliga du kan ju skriva några rader om hur det blir så det inte är skukdom iväjen för då är det inte gott, men annars får du låv att komma

Kära hälsningar

TureBrev från Svea

Hallstra den 10/12 1941

Kära Ture tack för brev som jag har fått i dag, vi har hälsan och mår bra och hoppas att vi får vara krya så att vi kan åka om lördag, barnen gläder sig åt att få åka till staden och till farmor. Jag syr och gör i ordning kläder om dagarna jag stickade ett par nya vantar ått Ingegerd sedan har jag sytt en ny mössa åt henne.
Igår eftermiddag var jag ått Hanskestad (på den tiden fanns det en väg ifrån Västerhagen över Skylltorp till Hanskestad) efter en varm rock åt Göran ett par bra kängor och andra kläder,
I kväll har jag varit hos Bronby efter rabattkort på matfett och mjölk han hade inte ritningen (ombyggnad av loge) färdig men du får hämta den om söndag han sade att det var bäst att du gick med den själv om det var något som han ville fråga efter sedan moste du skriva på ditt namn på ett ställe som du hade glömt den skall sedan lämnas i Herbeta sa Bronby sade det blir samanträde om det i socknen innan den lämnas till Hushållningssällskapet Bronby sade att det var bäst om du kunde ringa (fick ringa från någon granne hade ingen egen telefon) till Herbeta om han är hemma på söndag så du får det utträttat när du ska gå dit.
I lördags fick jag räckningen på indragningen av lyset den var på 433 kr i går fick jag räkningen på lyset den var på 29 kr vi har bränt för 6,48 sedan tillkommer grundavgift 14,25 sedan avgift för mätaren 8,65 vi får betala i förskott så det blir nog inte så mycket nästa gång.
Sedan har jag fått räkningen på den förskräckliga vägen från Nylin (bodde i Hanskestad) på 29 kr men det var inte så brott med sade Ingeborg i går kväll, kommer du bara hem blir det väl nogon råd.
I söndags hade jag främmande ifrån Granby Karl och Elin kom så det var ricktigt roligt de tyckte det var en bra radio vi hade, jag loddes inget om utan gick bara in och drog på du skulle se att de blev storögda. De ville att vi skulle komma och hällsa på men jag sade att det fick vara tills du kommer hem.
Elsa ligger på lasarettet för gallan hon har varit så sjuck .
Jag går på första bussen om lördag så hinner jag nog köpa sko åt Ingegerd och fotografera barnen tills du blir ledig så träfs vi hos Helga om du kan ta reda på hur dags tåget går på kvällen när vi ska resa hem

Många Kära helsningar från
De dina Svea

Brev från Svea

Hallstra den 1/1 1942

Käre Ture jag skall väl skriva och tala om för dig att John har varit vid Linghem och hört efter halm, det är så att det är beslag på halmen så vi moste ha lisens för att få köpa jag moste nog snart gå efter klädkort så skall jag tala vid Brånby om lisens till halm. Befallaren sade åt John att de som bor i Törnevalla få först och främst, de har monga stora halmdöser kvar så vi får nog skaffa oss skall du nog få se det blir prässad halm men det är ju bra att köra.
John har köpt 10 kg havre av Johansson i Skylltorp men det var svart havre så den tyckte han inte om. I söndags var han hemma efter kål hos Valfrid (Karlsborg Hjulsbro) Karl-Erik (kusin till Göran och Ingegerd) hade varit där på förmiddagen så han var rest när John kom han skulle tillbaka till Finland den 9 januari, han har gått vakt vid Hangö.
Till en början var dit dåligt med maten de fick bara ärtor och ankarstock så han fick ont i magen men nu får de bättre mat.
I måndags förmidag var barnen och jag hos Johansson och bad att få låna en kruka de hade en men kunde inte hitta locket men han sade att han hade frågat hos Elmer så vi skulle få låna en där.
I går var barnen och jag bjudna till Elmers på kaffe det var bara Petterssons hushållerska och syster sedan var det en annan gammal tant som var hos Pettersson och Eriks mamma hon talade om att hennes son Bertil hade träffat dig ibland.
Vi har fått nyårshelsning ifrån din broder Axel.
Sedan har jag fått Görans färsäckring och tröskverksräkning på 19 kr men den var inte så brott med
Hoppas du snart kommer hem

Många kära helsningar till dig från de dina Svea


Brev från Ture

T. 1. den 3/1 1942

Tack för brevet som jag fick idag jag är för tillfället litet förkyld det blåste så förskräkligt när jag reste hem på kvällen så jag var rätt dålig på tisdagsmorgonen så jag fick lov att lägga mig, men som sackt nu är jag så gott som bra.
Du har fott tröskverksräkningen hörde jag den var ju skaplig och halmen går ju för en att köra när den är buntad.
Du kan vara vänlig och se till så att inte vattnet blir för mycket och för kallt på cellolosan för då kan korna kasta (kan förlora sin kalv) om det blir för kallt.
Jag tänkte att medan jag ändå är inkallad så får jag nog ångra mig många gånger sedan om jag inte låter ta bort brocket jag passade på och frågade doktorn då han undersökte mig han sade att det vill lasarettet inte jöra, men det är en förskräkligt snäll docktor så han jälper nog mig det är den bästa tiden nu efter10 dagar på lasarettet om allt går bra så får jag resa hem tills jag blir bra och då får jag full betalning och mat pengar så det blir ju roligt för mig att få slippa och gå och tänka på det där jämt och ständigt det blir nog roligare för mig sedan. Jag är ju inte så bergsäker på att det går men docktorn ornar nog oppet åt mig det tror jag.
Jag kommer nog hem om söndag om det går väl för jag har ingen feber nu och då har jag hela veckan på mig, nu skall du inte gå och ängslas över mig för brocket var så litet sade docktorn men jag sade att det var rett så besvärligt att ha.
Du får väl försöka att sköta det hela det går nog bra.
Helga var inte hema på kvällen men Granström öppnade hon var hos farmor o farfar, men så fort jag komer opp så skall gå och betala lesensen och då skall jag gå opp till henne, jag gick till Ebba (syster till Ture) och Marits i stället Marits arbetade hela anandagen och söndagen med snöskottning vid saab i Tannefors, han hade för per time 2 kr så pengar känade han.
Lennart (kusin till Göran) hade varit mycket skuk utslag över hela kroppen och stor klåda, dom sökte läkare

Kära hälsningar din TureBrev från Ture

Trängen den 17 / 1 1942

Tack för brevet jag fick i dag, jag var nere hos regements läkaren i dag och frågade om brocket men han sa att så som förårdningen nu är så går det inte men jag skulle återkomma om någon tid, jag får väl ta det nästa vinter om det inte går här. Jag sa till hos Helga (syster till Ture boende i Linköping) på kvällen hon hade varit lite krasslig men hon var glad att hon hade fått en inneboende ijen hon hälsade och tackade för fläsket och brödet. jag har betalt lyset och mesta löning om onsdag skall jag betala 10kr på bingarnet så är det 4,25 kvar
Jag fick ut en vit vinter mössa i dag jag ska köpa mig en nästa löning me det finns någon
11 kr kostar en grå Ja köpte en lottsedel ihop vi är 5 om den N=: 23499
Det är nog ingen som bryr sig om oss och om du är en som de känner nog till Jo hon vi bor ju så fredligt så det har ingen med att göra. Jag kommer väl hem om lördag om inget annat blir. Jag är rätt bra nu annars ja finge du någon att köra efter ett par lass halm åt dig det kunde väl Skyltorparna jöra åt oss och det jör de nog om du ber dom vackert det är väl bäst ju hällre att be dom åt minstone Du eldar väl inte för häftigt i kakelungen.

Kära hälsningar

TureBrev från Svea

Hallstra den 21/1 1942

Käre Ture tack för brevet ser i det att du har talat med docktorn vet du att det kan nog gå för dig nästa vinter det kan bli ett bra år så vi inte får det så svårt och då blir det inte så tråkigt för mig som det är nu att tänka att du skall opereras
I dag har det varit en kall och blåsig dag den värsta i vinter i morse kunde jag inte få upp ladugårds låsen utan jag fick gå upp på höskullen Jag har inte gjort rent idag för du förstår att jag moste vara rädd om värmen i kväll är det bättre för det är lugnt men 20 grader i rummet har vi riktigt varmt och skönt.
Jag brukade säga till till Ingegerd om kvällarna tänk om vi hade pappa hemma så roligt det skulle vara. Hon säger då men han tjänar pengar
I dag har jag fått hem halm 300 kg vår halm Brånby hade tyckt att vi skulle ta av den det är så fin halm vi kan hända kan få skaffa oss lite mera sedan det blir då höst halm Elmer var efter det vid Linghem jag tyckte det var synd om honnom det var så ju kallt
Nils Johansson i Skylltorp är utkallad den 2 februari hur länge det vet han inte om han kan komma ifrån det få vi se Elmer skall hjälpa dem med ladugården så länge
Johansson tror inte att han behöver vara ute så länge.
I dag har jag köpt 2 liter mjölk (de egna korna mjölkade inget just nu) jag var tvungen för barnens skull jag tänker köpa varannan dag jag får även skaffa mig skummjölk av Johansson jag vill det är jag mycket glad för.
Om du kunde köpa en 3 liters halskruka för den är bättre än vår gamla den skvimpar så dant när de skall ha den på mjölkåket jag slipper då att gå efter den.
Jag har fått pengarna för höstsådden 111 kr och sedan 75 för min del, så nu har jag pengar jag har även fått ett par stövlar, köp dig en mössa snarast möjligt

Många kära hällsningar
Och välkommen hem Svea


Brev från Svea

Hallstra den 1/2 1942

Käre Ture det är väl försynens nåd att du inte förkylde dig när du gick i Söndagskväll och sedan fick vänta så länge på tåget det är för dant att de ingen värme eller lyse har vid Törnevalla.
Jag har fått ett brev ifrån Mjölkcentralen vi har 24,33 till godo men det är vist pengar som di inte vill att man ska ta ut, vi har fått värnskatt på 5 kr det är inte så mycket.
I tisdags var här 29 grader kallt i Skylltorp var det 34 då var det bistert men lugnt.
På kvällen när jag skulle strö hos brunte var han inte bra jag gick efter Johansson i Skyltorp och Elmer de ledde ut honnom och gick neråt vägen när de fick gå men ute en stund sedan såg han ricktigt kry ut jag kokade kaffe och bjöd dem på sedan var vi nere och tittade till honnom men han såg inte dålig ut Johansson sade att jag behövde inte vara ängslig för det är ingen fara med honnom. Jag gick upp klockan 5 gick ner och skulle se hur det var med honnom jag du förstår nog hur det kändes när jag såg att han inte var bra jag gick då till Skyltorp men Johansson skulle till staden och Deklarera jag bad honom att ringa till Lövbacken de kom bode Pettersson och Erik och sedan kom Elmer jag tog reda på det gamla täcket det lade de på honom när han fick vara litet så såg han ricktigt kry ut han lade sig inte ner och började att äta jag tog rätt på litet gott hö och du må tro att det smakade bra jag var så ängslig att vi skulle vara tvungna at ringa efter Veterinär det är ju så dyrt men hade han inte blivit bättre så hade jag varit tvungen det var naturligtvis kolik för om det hade satt sig hade det inte gått över så snart i torsdags släppte jag ut honnom och idag har han varit ute och plumsat i snödrivorna du skall se att det vart fart på honnom när han får se att jag slänger med piskan det är ricktigt roligt att se på.
Ja nu får du inte tänka att jag inte sköter djuren jag gör så gott jag kan jag värmer vatten varje gång och är mona om att hästen skall dricka jag är tvungen att ge honnom litet halm att ligga på du förstår frusen jösel det är för kallt att ligga på, Erik sade att deras märr får kolik ofta men de gör inget för det. När hon får ligga och sparka litet så går det över.
Nils Johansons ung märr hade kolik häromdagen och den gamla hade det i dag .
Jag tycker om det är skapligt väder att du skall ta ledigt några dagar du kan då köra hem halm och åka till kvarnen och ta ut kraftfoder så det inte tar slut (John var inte kvar längre) sedan tycker jag att vi skall sälja svinen medan du är hemma så slipper vi att besvära någon annan du förstår ingen bil kan ta sig upp i det här väglaget jag tror inte att det betalar sig att ha dom längre de går upp och äter men de äter så lite så jag tror inte att de växer något när det är så kallt

Monga Kära helsningar till dig från de dina Svea

I dag var det bara 6 grader Ingegerd har varit ute vi är krya S


Brev från Svea

Hallstra den 14 / 2 1942

Käre Ture tack för ditt brev det var välkommet vi är isolerade här för oss själva de har inte plöjt vägen utan det får vara till det blir omslag i vädret de har plöjt väg från Skylltorp över Täljestad gärde så när du kommer hem får du gå förbi Karlssons Hallstra en bra bit så hittar du nog vägen men kom när det är dager om du kan så du ser vägen, ifrån Skylltorp och till oss är inte vägen men du får väl försöka på något vis jag har inte fått hem kvarnlasset än jag trodde det skulle vara med på fredag men det var det inte men nu kan de inte köra hit med det för vägen skull Om du kunde ta hem det ifån Skylltorp på söndag kunde du väl ringa till Skylltorp och be dem styra om så att mjölksköraren tar hem det ifrån kvarnen kan väl inte tro än mjölnaren ser efter så att inte råttorna förstör mjölet sedan behövde jag nog groppet jag får bara med kli, i måndags tog jag upp ett nytt hål i brunnen vattnet var slut där du tog hål jag tar nu i hålan där intaget till ladugården är det fint vatten men inte så djupt som man kan tro men jag hoppas att det skall räcka tills det blir lenväder, Elmer ( bor i Skylltorp ) är snäll så han åker hit med mjölken och posten på skidor i dag fick jag kort om pengar hur jag ska få hem dem vet jag inte men det blir väl någon råd Nils Johanssons fru ( också boende i Skylltorp )
fick också kort om pengar så jag får väl be Elmer ta ut mina då. Han åker nog och handlar åt mig om jag ber honom, du får köpa ett bord en annan gång när det blir bättre väg så det blir nog bra, jag tycker det är synd om Dagny om Ström måste ut hon har väl inte så lång tid kvar tils hon vänta sitt andra barn, hoppas att du får komma hem på lördag till oss annars blir det inte lång stund för dig vi har vi har alla helsan och mår bra Göran är kry nu igen och har fott matlust det är inte så kallt nu bara det inte vore så mycket snö
Tag inte med dig något onödigt hem jag reder mig nog det är svårt för dig att gå

många Kära Hellsningar
till dig från de dina Svea


Brev från Svea

Hallstra den 25 / 2 1942

Käre Ture det är kväll och vi sitter vid en skön brasa det är kallt ute i morse var här 20 grader men som du förstår behöver vi inte frysa.
Fru Brage var här i kvällningen och ville köpa ved jag sade att vi kunde ingen sälja för när det blev så här kallt så går veden åt här, de får frysa för stugan är så kall det är synd om dem men vi moste tänka på våra barn så vi säljer ingen ved.
Kan du tänka dig att linnea i Skyltorp var och betalade i Törnevalla sparbank hon fick betala 119 kr 58 öre hon tog ut pengar åt sig så hon betalade det som fattades som väl var jag får betala det när jag får ut pengar i början av mars så det blir nog bra.
David Andersson (Han bodde i Överby, det var honom som Svea & Ture köpte gården av)
Har väl satt om lånet så vi behöver väl inte betala så mycket till Monson nu som förut du får väl åka dit när du kommer hem nästa gång eller om du ska ringa till honom för att få reda på hur det är för de har väl inte satt upp räntan så mycket.
Jag tycker att han kunde talat om det när han var här sist men han kanhända inte kom ihåg det.
Elmer har börjat att köra vatten till ladugården jag har inte bett honom han kom ändå han kör med mjölk såarna 45 liter och våra båda det blir 260 liter du skall se att jag tycker det är ricktigt skönt att slippa varma det otäcka vattnet som är i brunnen det är bara fiskar och götja kvar (brunnen var nästan bottenfrusen)
Ingegerd har tappat sin ena tand och den andra är lös så nu kan de nya tänderna växa fram du skulle ha sett Göran när han åt kvälsmat mannagrynsgröt med sylt och en brödbit han åt med god aptit han har fått god matlust och det är bra hoppas han får ha helsan så blir han nog stor och stark.
I går var vi ute och åkte spark du skall se att han tyckte att det var roligt. I dag har det varit kallt i luften hela dagen barnen har inte kunnat gå ut men det skall väl inte hålla på så här så länge till.
Henning (bodde i Hallstra) är utkallad och Erik i Lövbacken har fått årder men han skall inte ut nu han får vidare order, i Skyltorp är de ängsliga för de tror att Valter skall resa till norrland men de skall vist skriva så han slipper det.
Vi har alla helsan och mår bra hoppas att du gör detsamma.
Många kära helsningar till dig från
De dina Svea

Glöm ej ett kort till Ingegerd på hennes födelsedag


Brev från Ture

Trängen den 10 / 3 1942

Jag har ringt till Herrbeta så Eriksson låvade han skulle skicka intyg så det dröjer väl inte så länge förrän pengarna kommer om jag ska hämta däm, det får vi nog besked om hur vi ska jöra du får väl skriva till mig om så är. Jag har varit hos Östergötlands sädesafär angående fröt och de lovade att rensa det men inte fören i april jag sa att det var små frö och att jag inte hade råd att kasta ut sådant på betesmarkerna nu i år och det sade han ingen om så jag får väl ta det med på syckel nästa ledig helgdag Jag skall skriva till Översten så jag får ledigt nästa gång de ha höst potsjons ersättningen till 1,70,pr, dag det blir 10,20 som jag får extra då kan jag hinna fälla båda till ved och virke stubar och stolpar jag kan fälla en stor del skälv. Bär ut selarna skullet så de inte hänger och ruttnar när de inte var igång så är du snäll och så damma bräna så blir det straxst lite trevligare.
hällsa barnen

Ture


Brev från Ture

Trängen den 14 / 3 1942

Jag får 6 dagars stjänst ledigt från och med måndag
Jag har nu varit och sköpt en ykxa en lije en brytjärn en skränktong allt sammans för jämt 15 kr hela löningen yksan kostar 5,50 lijen 3,90 brytjärn 3,30 skränktongen 3,25 men jag fick pruta rett bra. Jag köper nog en termos flaska där också hos Hyden och Rundström de var vist bättre en Sunberg Och Eriksson
Jag var hos skräddaren med byxorna och de blir färdiga när jag reser hem sista gongen han tog mott på mig bortåt 10 kr kommer han nog att ta trodde han men sedan är jag klädd.
Jag tänkte när vi får pengarna så är det inte för mycket att du får ta femtiolappen och köpa dig ett par skor och litet i klädes väg det har ju ingen med att jöra vi kan ju slänga till dom en femtiolapp i sommar i stället då är det ju best att du åker till staden i nästa vecka medan det finns gamla lager och inan våren för då blir det mycket dyrare.
Så jag köper nog en halsduk åt Göran och litet mat för byx pengarna då i stället.

Hälsningar
Ture


Brev från Svea

Hallstra den 16 / 3 1942

Tack för breven som jag har fått det var roligt att du får ledigt en hel vecka då blir det inte tiden så lång för mig och barnen
Göran frågar jämt om inte pappa kommer hem snart.
En dag förra veckan var vi hos Elmers Linnea ville att vi skulle komma, hon skall sy en blus åt Ingegerd av en tygbit som hon har.
I lördags eftermidag var vi i Hanskestad du skall se att vi var välkomna de hade så goda kakor du skulle ha sett Göran så glad han var åt kakorna.
Jag fick en korv de hade slaktat i veckan och delat en gris på 80 kg.
Ingeborg sade åt mig att Nisse är så glad att flytta Ragnar är ju utkallad så nu är det bra för Gulla att ha Erik hon ser då inte stark ut.
Vi får väl inte pengarna så snart, så nu i veckan jag menar till lyset men jag får ju 75 kr så kan jag väl ta utav dom och köpa mig ett par skor det tycker jag skulle vara roligt att få ett par nya skor till sommaren. Bara det blir lent börjar nog hönsen att värpa och då kan jag köpa mera efter hand om du vill vara snäll och köpa ett kg strömming en kålrot och ett kålhuvud om det finns någon billig ansjovis malet kött skall jag skicka efter du behöver litet skaplig mat om du ska arbeta i skogen det är ju så mycket snö så det är så svårt att köra vägen.
Elmer och Nils i Skyltorp i dag har de varit efter vatten de åkte då rätt över till Lövbacken det gick bra.
Ingegerd och Göran var ute och tumlade om i snön när de kom med vattnet Johanson sade jag tror de har släpt vall vid Västerhagen (han menade barnen i snön)
Det är inte halt men o vad jag väntar på mill väder men det blir väl snart.
Många helsningar till dig från de dina
Välkommen hem Svea


Brev från Svea

Hallstra den 1 / 4 1942

Käre Ture jag moste skriva några rader till dig och tala om att jag har fått en räkning på det som är kvar på hästen med 14,50 i ränta det står på räkningen att de var tacksamma om du kunde få resten till den 8 april kunde inte du gå dit en dag när du är ledig och säga att du skall betala av nu när du kommer hem om vi kunde få låna av och betala i höst vi ska väl hoppas att vi får en bra skörd.
I går tog jag hand om persiljan den var så grön och fin under snön den har frusit 2 år i rad så det har nog varit en bättre vinter för höstsäden i år.
Hönsen värper för varje dag blir det bara vackert så är de snart i full gång så blir det en god hjälp.
Jag kom att tänka på att du inga kalsonger och ingen halsduk har att ta på dig när du skall reser hem. Jag sänder ett paket med Elmer han skall till staden på torsdag han skall lämna den hos Hugo Johansson cigarrhandlaren (han kommer från Skylltorp) så kan du gå dit och hämta den jag skall koka 2 ägg och lägga i paketen så får du påskägg.
Vi mår bra och hoppas att du jör det samma du kan väl skriva några rader när du har fått paketen

Många kära helsningar
Till dig från de dina
Svea


Efter detta brev har jag inte hitta några mer brev mellan dom

Svea dog på Västerhagen den 25 april 1964


Ture flyttade till Linköping dog den 2 december 1981

Kommentarer och frågor till Göran och Barbro Sandell kan du skicka här!


Familjen Sandell 1949.

Kommentarer och kompletteringar mottages mycket tacksamt!
Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan